Deutsche Kinderbücher

Etiketler

8 Mart 2018 Perşembe

Zıplayan Mısırlar




Akşamları evde film izlerken yapılan çayın yanında, patlamış mısır ne güzel gider değil mi? Ben de tam öyle yapacaktım ki, bir baktım mısır paketinin üzerindeki son kullanma tarihi geçmiş. 😔 Bu iş, bizim için yarın akşama kaldı, ama ben de "Bu mısırları çöpe atmadan önce bir şekilde mutlaka değerlendirmeliyim" diye düşündüm. Ama nasıl? Aklıma yıllar önce okulda yapmış olduğumuz bir deney geldi. Baktım benim çocuklar içeride legolarıyla oynuyorlar. Gayet mutlu görünüyorlar, ben de hiç oyunlarını bozmadım. Ne de olsa birazdan sıkılacaklar. Tam da dediğim gibi oldu. 15 dakika geçti ya da geçmedi, benimkiler yavaş yavaş oyundan sıkılmaya başladılar. Ben de onları mutfağa çağırdım ve onlara değişik bir şey göstereceğimi söyledim. Merakla koştular yanıma. Ben de bir şişe sodayı bardağın içerisine boşalttım ve mısır poşetinin içerisinden 5-6 adet mısır çıkartıp, bu mısırları soda dolu bardağın içerisine attım. Mısırlar yavaş yavaş hareket etmeye, sodanın içerisinde adeta zıplamaya başladılar. Onlar zıpladıkça,  benim küçük oğlum da zıplamaya başladı, daha sonra da büyük oğlum. 😊 Gerçekten çok eğlendiler. Daha sonra ben onlara bir bardak normal musluk suyu verdim ve içerisine yine 5-6 tane mısır atmalarını istedim. İkisi de teker teker mısırları, su dolu bardağın içerisine attılar, ama bu defa mısırlarda hiçbir kıpırdama olmadı, hepsi suyun dibine battı ve o şekilde kaldı. Ben de onlara, az önceki zıplayan mısırların olduğu bardakta su değil, soda olduğunu; sodanın içerisinde de gaz olduğunu söyledim. Yani gaz moleküllerinin çok ağır olmayan nesneleri hareket ettirebileceğini söyledim. Eğer soda dolu bardağımızın içerisine ağır bir nesne koysaydık (mesela bozuk para ya da taş parçası), bunların da hareket etmeyeceğini belirttim.
Bu yaptığımız çalışma sonucunda çocuğumuz gözlemleme yeteneğini, neden sonuç ilişkisi kurabilmeyi, su ve soda arasındaki biyolojik farkı (tabi basitçe), el- göz koordinasyonunu geliştirmeyi öğrenmiş ya da pekiştirmiş oldu.
Ayrıca sodanın içerisinde mısırlar hareket ederken, çocuklarımın da çok eğlendiğini, onlarla birlikte zıpladığını,  yine eğlenerek önemli bilgiler edindiklerini söyleyebilirim.

Bu yapmış olduğumuz aktivite için gerekli olan malzemelerimiz:

- İki adet bardak (bardaklardan birinin içerisine su, diğerine soda koymak için)
- Su
- Soda
- Mısır taneleri

Deneyimizin yapılışı ise gerçekten çok basit. Yukarıda anlatmış olduğum gibi, öncelikle bardağın birine su, diğerine soda dolduruyoruz. Daha sonra birkaç tane mısır tanesini, önce sodanın içerisine koyuyoruz ve mısırların aşağı yukarı hareket ettiğini, yani zıpladığını görüyoruz. Daha sonra içi su dolu olan bardağa mısırlarımızı koyuyoruz. Bu defa masaların hareket etmediğini görüyoruz ve çocuğumuza bunun nedenlerini, yukarıda anlatmış olduğum şekilde basitçe açıklıyoruz. 


2 yorum:

  1. Çok güzel bir etkinlik olmuş... bayıldım ve bundan sonra çocukların olduğu bir ortamda bunu deneyeceğim. :) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. 😊

    YanıtlaSil