Deutsche Kinderbücher

Etiketler

4 Mart 2018 Pazar

Yüzen Yumurta



Dışarının dondurucu soğuğu, sert esen rüzgârı ve sessiz sokakları ile bütünleşen bir pazar gününde evimde kahvemi yudumlarken oğlumun canının sıkıldığını fark ettim. Beraber biraz memory oyunu oynadıktan sonra, yaz gelince neler yapacağımız hakkında konuşmaya başladık. Herhalde yaz kelimesini duyduktan sonra çocukların büyük bir bölümünün aklına ilk olarak park, dondurma ve yüzme geliyor. Benim oğlumun da sıralamasının ilk üçünü yine bunlar oluşturdu. Ben de ona, hava çok soğuk olduğu için şimdi parka gidemeyeceğimizi, dondurma yiyemeyeceğimizi ve yüzemeyeceğimizi söyledim. Ancak, "yumurta yüzdürmeye ne dersin ?" dediğimde, yine heyecanlı bir şeyler yapacağımızı anladı ve sevinerek tamam dedi.
Havaların soğuk olmasından dolayı, hafta sonlarını yoğun olarak evde geçiren anne ve çocuklar için çok basit ve eğlenceli bir deney yapmaya ne dersiniz? Hem çocukların can sıkıntısını bir ölçüde azaltmış olur, hem de eğlenerek bir şeyler öğrenmesine yardımcı oluruz. Yüzen yumurta deneyi. 

Bu deneymiz için kullanılması gereken malzemelerimiz:

- Bir adet bardak
- Bir adet yumurta
- Su
- Tuz
- Çay kaşığı
Deneyimizi yaparken çocuğumuza, "Şimdi ne olacak? Birazdan ne olabilir?" şeklinde sorular yönelterek heyecanı arttırabiliriz. 

Önce bardağımızın dörtte üçünü su ile dolduruyoruz. Daha sonra yumurtamızı elimize alıp çocuğumuza, yumurtayı suyun içerisine bıraktığımızda ne olabilir?diye soruyoruz. (Benim oğlumdan gelen cevap: Yumurta dibe batar.👏) 
Aldığımız cevabın ardından yumurtamızı suyun içerisine bırakıyoruz. Çocuğumuzun verdiği cevap doğru ise onu alkışlıyor, yanlış ise birazdan neden böyle olduğunu açıklayacağımızı söylüyoruz.

İkinci aşamada, yumurtamızı suyun içerisinden dışarıya çıkarıyoruz ve suyun içerisine yaklaşık iki yemek kaşığı tuz koyuyoruz. Tuzu karıştırıyoruz ve yumurtayı tekrar bardağın içerisine koymadan önce yine çocuğumuza, şimdi ne olabileceği hakkında sorular soruyoruz. Bu aşamada yumurtamızın suyun içerisinde, orta kısımda asılı kaldığını görürüz. 

Üçüncü aşamaya geçtiğimizde yine bardağımızın içerisinden yumurtayı geriye çıkarıyoruz ve tuz miktarını artırıyoruz. (Yaklaşık iki yemek kaşığı ya da üç yemek kaşığı daha ekliyoruz) Bunun ardından çocuğumuzdan yine, yumurtayı suyun içerisine koyduğumuzda ne olabileceği hakkında tahminler yürütmesini istiyoruz. Bu defa yumurtamız suyun yüzeyine çıkmış olacak. 

Deneyimiz sona erdiğinde çocuğumuza, ilk aşamada yumurtanın yoğunluğunun suyun yoğunluğundan daha fazla olduğu için yumurtanın suya battığını söyleriz. İkincisinde ise, suyun içerisine tuz koyduğumuz için, her iki yoğunluğun da eşit olduğunu ve bu yüzden yumurtanın askıda kaldığını anlatırız. Üçüncü aşamada ise suya daha fazla tuz eklediğimiz için tuzlu suyumuzun yoğunluğunun yumurtadan daha fazla olduğunu ve bu yüzden yumurtanın, suyun yüzeyine çıktığını söyleriz. 

Bu deney sayesinde çocuğumuz evde hem kaliteli hem de eğlenceli bir vakit geçirmiş olur😊


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder