Deutsche Kinderbücher

Etiketler

13 Mart 2018 Salı

İki Renkli Çay Deneyi



Siz hiç iki renkli çay içtiniz mi?
Bu yazıyı okuduktan sonra eminim deneyeceksiniz. Dün akşam çay içerken küçük oğlum, bardağımın içerisine ben farketmeden bir sürü şeker doldurmuş. Çayı yudumlamamla, gözlerimin yuvasından fırlaması bir oldu. Normalde çayı zaten az şekerli içen ben, bu tadı aldıktan sonra bilmem bir daha ne zaman çay içerim? Ama bunu yaşadığımız da iyi oldu, aklıma çok değişik bir fikir geldi. Çocuklarım için yoğunluk ya da özkütle kavramlarını öğrenmek çok erken olduğunu biliyorum, ancak onlara küçük bir deneyle bunu göstermek ve en azından bu kavramlara kulak dolgunluğu oluşturmak için, çayla ve şekerle yapabileceğim küçük bir deney aklıma geldi. İki renkli çay deneyi:
Hem bu deneyi yapabilmek için, çayımızın içerisine bir sürü şeker katacağımızdan, eminim küçük oğlum çok mutlu olacaktır. Yine küçük ve çok basit olan bu deney sayesinde, hem eğlenecekler hem de öğrenecekler.
Deneyiminizi yapmak ise çok basit. Ben öncelikle iki oğlumu da yanıma çağırdım ve bir çay bardağının yarısına kadar ılık su doldurdum. Daha sonra ise küçük oğlumun önüne şeker kavanozunu koydum ve suyun içerisine bol miktarda şeker koymasını söyledim. Çok mutlu oldu ve gözleri parıldayarak suyumuzun içerisine yaklaşık 6-7 tatlı kaşığı şeker doldurdu. Çocuklarımın ikisini de deneye dahil etmek için, büyük oğluma da bu bardağın içerisindeki şekeri karıştırmasını söyledim. O da aynen dediğim gibi, bardağın içerisindeki şekeri bir çay kaşığı ile karıştırdı. Oldukça yoğun bir karışım elde ettik. Daha sonra ise ben karışımımızın üzerine çok yavaşça, dikkatli bir şekilde çay doldurdum. Bardağımız taşma noktasına gelene kadar doldurmama rağmen, çay ve suyumuz birbirine karışmıyor. Yani altı beyaz, üstü kırmızımsı bir görüntü elde ediyoruz. Çocuklarımdan çıkan ses ise: Woow
Tabii ki daha bu kadar değil. Bardağımızın içerisinde bir sürü şeker var. Hemen büyük oğluma bardağımızdan küçük bir yudum almasını istiyorum. Hemen bir yudum alıyor ama o da ne? Baktım yüzünü buruşturuyor. "Anne, bunda hiç şeker yok gibi, hiç tadı yok" diyor. Ben de ona, "İçerisinde şeker yok mu?"diye soruyorum. O da bana "Var, ama neden böyle oldu?" diyor. Ben de ona, bardağın alt tarafındaki suya çok miktarda şeker kattığımız için, suyun yoğunluğunun arttığını ve ağırlaştığını söyledim. Üzerine koyduğumuz çayın yoğunluğunun ise az olduğunu, bu yüzden de birbirleriyle karışmadığını anlattım. "Bir suyun içerisine demir atarsak ne olur?" diye sordum. Onlar da bana, suyun dibine batacağını söylediler. Neden batacağını sorduğunda ise bana, demirin ağır olduğunu söylediler. Ben de onlara, şekerli suyun çaydan ağır olduğu,daha yoğun olduğu için böyle gözüktüğünü söyledim. 
Daha sonra ise, yine bir bardağa su koydum ve üzerine yine dikkatlice çayı döktüm. Bu defa iki renkli olmadı, su ve çay birbirine karıştı. Nedenini çocuklarıma sorduğunda, hemen "şeker" cevabını verdiler ve konuyu anladıklarını da bana güzel bir şekilde göstermiş oldular. Başta söylemiş olduğum gibi, yine çok kolay malzemelerle yapılabilecek olan bu deneyimiz sayesinde hem eğlendik hem de öğrendik. 
Kullandığımız malzemelerimiz ise:
- Çay bardağı
- Çay kaşığı
- 6-7 tatlı kaşığı şeker
- Ilık su

Deneyimizi yaparken dikkat etmemiz gereken hususlardan bir tanesi, çocuklarımıza tattıracağımız için, suyun sıcak olmaması ve şekerli suyun üzerine çayımızı dökerken çok yavaş hareket etmemizdir.


2 yorum: