Deutsche Kinderbücher

Etiketler

22 Mart 2018 Perşembe

Dökülmeyen Su


Oğlum geçen hafta arkadaşları ile gittikleri bir sirkte palyaçonun, elindeki bardağı ters çevirdiğini ve bardağın içerisindeki suyun yere dökülmediğini görmüş, bu durum çok ilgisini çekmiş ve defalarca da evde anlatmıştı. Bugün hasta olduğu için okula gidemediğinden, onu evde biraz eğlendirebilmek için palyaço olmaya karar verdim. Tabi bunun İçin rengarenk palyaço kostümüm yoktu. Ama sadece kartondan huni şeklinde bir şapka yaptım ve üzerine noktacıklar çizip, rengarenk boyadım. Aslında palyaço denilince aklıma hemen ilk olarak kırmızı bir burun geldiğinden, bu ayrıntı olmazsa olmaz diye düşündüm ve hemen yapmaya karar verdim. Nasıl yapabileceğim konusunda fikir yürütürken, etrafı kolaçan etmeye ve hangi malzemeyle bunu yapabileceğimi araştırmaya başladım. En basit ve pratik olarak, buzdolabındaki yumurta kartonunu kullanmaya karar verdim. Tabi bunu pinpon topuyla yaptıklarını biliyorum ya da renkli kırmızı süngerlerle... Ancak evde böyle bir malzemem olmadığı için, bana en mantıklası, şimdilik yumurta kutusu geldi. Yumurta kutusundan bir tanelik kısım kestim ve bunu kırmızı boya ile boyadım. Boya iyice kuruduktan sonra kırmızı burnumun, yani minik yumurta kutucuğunun iki kenarına delik açtım ve aynı yüze takılan maskeler gibi lastik ip taktım. Artık burnum da hazır oldu. Bir de yanağıma kırmızı rujla noktacıklar yaparsam, tam palyaço olurum diye düşündüm ve hemen yapmaya başladım. Üç nokta sağ yanağıma, üç nokta sol yanağıma...🎩🙅 
Şapkamı ve kırmızı burnumu da taktıktan sonra aynaya baktım ve komik görüntüme gülerek oğlumun yanına geldim. Oğlum beni görür görmez anneeeee diyerek el çırpmaya başladı. Aslında ateşi vardı ama hemen yatağından fırlayarak doğruldu ve pür dikkat beni izlemeye başladı. Ben de oğluma, bugün ona evde dökülmeyen su gösterisi yapacağımı söyledim. Heyecanla beni izlemeye devam etti. Bir su bardağını ağzına kadar, hiç boşluk kalmayacak şekilde suyla doldurdum. Daha sonra oğluma dönerek, bu bardağı ters çevirirsem içerisindeki suyun dökülüp dökülmeyeceğini sordum. O da geçen haftalarda sirkteki palyaçodan gördüğü için, belki dökülmeyeceğini söyledi. Ben de bardağı ters çevirdim ve su tamamıyla döküldü. (Tabi bardağın altına boş bir leğen koymuştum).
Sonra bardağı yine aynı şekilde tamamen ağzına kadar doldurdum. Daha sonra elimde tuttuğum boş bir A4 kağıdını bardağın üstüne kapattım. Oğluma dönerek, şimdi bardağı ters çevirirsem içerisindeki suyun dökülmeyeceğini söyledim. O da bütün dikkatini bana ve bardağa yoğunlaştırarak heyecanla izledi. Evet, bardağı ters çevirdim ve bu defa su dökülmedi. Oğlum sevinçle el çırptı ve benim de gerçek bir palyaço olduğumu, sihirbazlık yapabildiğimi söyledi. Ben de ona, bunun sihirbazlıkla alakasının olmadığını, ilk yaptığımızda bardağın ağzında kağıt parçası olmadığından suyun döküldüğünü, ikincisinde ise bardağın ağzında kağıt olduğundan dolayı suyun dökülmediğini söyledim. Bardağın ağzındaki kağıt parçasına etki eden iki basınç olduğunu, bunlardan birinin bardakdaki suyun basıncı, diğerinin ise açık hava basıncı olduğunu söyledim. Havanın yaptığı basınç, suyun yaptığı basınçtan daha büyük olduğu için, bardağın içindeki su basıncının kağıdı itmeye yetmediğini ve bu şekilde suyun bardakta kaldığını, dökülmediğini ekledim. 
Daha sonra başımdaki şapkayı ve burnumdaki kırmızı palyaço burnunu oğluma takarak, onun da aynısını yapabileceğini söyledim.O da başarıyla yaptıktan sonra, sevinçle yatağına geri döndü ve mutlu bir şekilde dinlenmesine devam etti. Bugün hasta olup da okula gidemeyen oğlumu evde hem eğlendirirmiş, hem de küçük de olsa bir bilgi sahibi yapmış oldum. Aynı zamanda hasta olduğu için neşesiz halini bir miktar azaltmış ve yüzünde gülümseme oluşmasını sağladım. Tüm aşamalarıyla çok basit ve eğlenceli olan bu çalışmamızı da tüm annelere tavsiye ediyorum. 
Bunu yaparken kullandığımız malzemeler:
- Bir bardak su (Önemli olan su ile kağıt arasında hiç boşluk kalmamasıdır, bu yüzden su ağzına kadar, tamamen dolu olmalı)
- Bir adet kağıt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder