Deutsche Kinderbücher

Etiketler

5 Mart 2018 Pazartesi

Hızlı mı, Yavaş mı?

Bu sabah kahvaltı masasında, küçük oğlumun masa örtüsünü kendisine doğru çekmesiyle, örtünün üzerinde bulunan çay bardağının devrilmesi bir oldu. "Her şerde bir hayır vardır" sözünü boşuna dememişler. Çayımız döküldü, örtümüz kirlendi ama benim aklıma bugün çocuklarla yapabileceğimiz bir deney geldi. Newton'un eylemsizlik deneyi. 
Tabi böyle söyleyince kulağa, çok zor ya da karışıkmış gibi gelebilir. Aslında belki de saniyeler içerisinde yapılabilecek, çok basit ve eğlenceli bir deney. Ama dediğim gibi, bu deneyimiz eğlenceli, hatta aksiyon dolu olduğu için, bunu çocuğunuz -hatta kendiniz bile- defalarca yapacağınızı düşünüyorum . Bu yüzden belki biraz zamanınızı alabilir.😊
Bu deneyi yapmamız için de dışarıdan herhangi bir malzeme almamıza da gerek yoktur. Tamamen evimizde olan malzemelerden, kendimize göre seçerek bu deneyi gerçekleştirebiliriz. 
Biz bu deneyi yaparken kullandığımız malzemelerimiz: 

- 1 adet kağıt
- 1 adet bardak
- 1 adet kumanda
- 1 adet küçük not defteri
- 1 adet kalem

Deneyimizi yapmak ise, başlangıçta belirttiğim gibi gerçekten çok basit ve de çok kısa sürelidir. Öncelikle kağıdımızı masanın üzerine koyuyoruz. Daha sonra bardak, kumanda, not defteri ve kalemi kağıdımızın üzerine yerleştiriyoruz. Yapmamız gereken tek şey ise, kağıdı çok seri bir şekilde kendimize doğru çekmek. Eğer dediğim gibi hızlı bir şekilde hareket edersek, yani kağıdımızı seri bir şekilde çekersek, üzerindeki malzemelerin hala masanın üzerinde durduğunu, kağıtla birlikte gelmediğini ve de devrilmediğini görürüz. 

Deneyimizin sonunda hızın, cisimlerin hareketleri üzerindeki etkisi hakkında konuşabiliriz. Eğer kağıdımızı yavaşça çekseydik, kağıdımızın üzerindeki malzemeler de devrilir ve kağıtla birlikte düşerdi. Bu deneyimizde malzemelerin, kağıdın hızlıca çekilmesi sonucunda yerlerinin hiç değişmediği sonucuna varıldı. Yani burada malzemelerimiz eylemsiz (hareketsiz) oldular. Çocuğumuzun fizik dersine daha hazırlıklı bir şekilde başlayabilmesi için eylemsizlik konusuna evde kısaca bir başlangıç yapmış olduk. Aslında çok basit gibi görünen bu deneyimiz, gerçekten fizik dersinin temel taşlarından birini oluşturuyor. Bu yüzden bu deneyi yaparak hem eğlendik, hem de çok değerli bir bilgiye sahip olmuş olduk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder