Deutsche Kinderbücher

Etiketler

28 Şubat 2018 Çarşamba

Pamukta fasulye yetiştirme

Bu hafta ikinci sınıfa giden oğlumla beraber evde bardakta pamuğun içinde fasülye yetiştirme deneyi yaptık. Toprağa bağımlı olmadan bir bitkinin nasıl filizlendiğini ve büyüdüğünü görmek ve yine bir bitkinin suya nasıl ihtiyaç duyduğunu anlamak onun için gerçekten çok değerli bir bilgi oldu. Bu deney her yaş grubundaki çocuklarla birlikte evde kolaylıkla yapılabilir. Malzemeleri ise her evde kolaylıkla bulunabilen, herhangi bir ekstra masraf gerektirmeyen bir deney. Yedinci günün sonunda fasülyemiz yaklaşık 30 santim boyunda uzadı, yaprakları çıktı ve kökleri oldukça kalınlaştı. Sekizinci günde ise oğlum yetiştirdiğimiz fasülyeyi okula götürüp öğretmenine göstermek ve yaptığımız aşamaları arkadaşlarına sunmak istedi. Sabah okula gittiğimizde öğretmenine böyle bir deney yaptığımızı ve oğlumun bunu sınıfta anlatmak istediğini söyledim. Öğretmenimiz ise bunu çok büyük bir memnuniyetle karşıladı. Oğlum o gün okulda yaptığımız deneyi anlattıktan sonra kendini daha başarılı hissettiğini, arkadaşlarının da hayranlıkla onu dinlediğini ve onların da evde böyle bir deney yapmak istediklerini anlattı. Ben ise oğlumun  biyolojik bir deney yapıp bundan sonuçlar çıkardığını görerek mutlu oldum. Bunun yanında, yaptığımız deneyi kendisinin sınıfa götürüp öğretmenine ve arkadaşlarına göstermek istemesinden başarı hazzı duyduğunu; sunum yaparak topluluk karşısında serbestçe konuşma yeteneğini ve özgüvenini geliştirdiğini açık ve net bir şekilde gördüm. Aslında çok basit olan bu deneyin sonuçları gerçekten yapmaya değer olduğunu düşünüyorum ve bu yüzden de bu deneyin aşamalarını sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Malzemelerimiz:
-Bir adet plastik bardak ya da kap
-Beş adet fasülye tanesi (marketlerden hazır olarak aldığımız kuru fasülye) 
-Bir miktar pamuk
-2-3 yemek kaşığı su

Şimdi geçelim deneyimizi yapmaya😊

Öncelikle plastik kabımızın taban kısmını pamukla kaplayalım. Daha sonra bu pamuğun üzerine fasülyelerimizi yerleştirelim. Fasülyelerin üzerini yine pamukla kaplayalım. Son aşama olarak da, pamuğumuzun üzerine 2-3 yemek kaşığı suyu dökelim. Hepsi bu kadar. Bundan sonra yapmamız gereken tek şey pamuğumuzu düzenli olarak ıslatmak. Aşırı su dökmek fasülyemizi çürütebilir. Az su dökmek ise büyümesini engelleyebilir. Bu yüzden pamuğumuz sürekli nemli olacak biçimde ıslatmalıyız. Bunu elimizle kontrol edebiliriz. 

1. Gün: Deneyimizin başladığı ilk gündür. Yukarıda belirtmiş olduğum şekilde fasülyemizi pamuğun içerisine koyduk ve pamuğumuzu ıslattık. Bugün için herhangi bir gelişme gözlememiz mümkün değildir. Bugün sadece bekleme aşamasındayız.

2. Gün: Pamuğumuzu ıslattık ve heyecanlı bir şekilde gelişme bekliyoruz. Günün sonunda pamuğun içerisindeki fasülyeye baktığımızda minicik bir çim görebiliriz.👏

3. Gün: Sanırım sabah uyanır uyanmaz fasülyemize bakmaya gidiyoruz. Dün görmüş olduğumuz fasülyemizdeki küçük çimlenme birazcık daha büyümüş. Pamuğumuzu tekrardan nemlendiriyoruz ve beklemeye devam ediyoruz.

4. Gün: Sabah uyanıp deney fasülyemizin yanına gittiğimizde, fasulyenin üzerindeki pamuğun yükseldiğini görüyoruz. Pamuğu yavaşça yukarı kaldırdığımızda fasülyemizin filizlendiğini ve az da olsa boy attığını görüyoruz. 😊👏
Tekrardan pamuğu fasulyenin üzerine çok bastırmadan koyuyoruz ve yine üzerine biraz su dökerek nemlendiriyoruz.

5. Gün: Bugün fasülyemiz gözle görülür biçimde uzamış ve artık üst katmandaki pamuğa ihtiyacımız kalmamıştır. Alt katmandaki yani köklerinin bulunduğu tabandaki pamuğu nemlendiriyoruz. Bugün, gün içerisinde dahi fasülyemizin ciddi bir şekilde uzadığını gözlemleyebiliriz. 


5. günün sabahından bir görüntü😊

6. Gün: Fasülyemiz neredeyse dünkünün iki katı uzunluğa ulaştı. Minik yaprakları çıkmaya hazırlanıyor. Yine nemlendiriyoruz ve gözleme devam ediyoruz. 

7. Gün: Fasülyemizin uzunluğu yaklaşık 25-30 cm oldu. Yaprakları çıktı. Kökleri kocaman oldu, genişledi.

Deneyimizi bu şekilde sekizinci,dokuzuncu, onuncu, ... gün şeklinde devam ettirebiliriz.  

5 yorum:

  1. heey böyle bişiler yapmıştık di mi okuldaaa :) aramıza hoşgeldiniiiz. blogunuza izleyici gadgeti koysanızaaaa üye olmak isteyenler içiiin. ben bloglara üye olmadan okuyom serbest geziyom ama iyi okurum. size arkadaş da getireyim en yakın zamandaaa. bi deee berlin diyor, aramızda almanyada yaşayanlar var onları da sölerim sizeeeee :)

    YanıtlaSil
  2. Siz de sayfama hoşgeldiniz. İzleyici gadgetim var aslında. Gözükmüyor mu acaba?

    YanıtlaSil