Deutsche Kinderbücher

14 Mart 2018 Çarşamba

Gemiler Neden Batmaz?



Bugün küçük oğlum Eren'in yuvasında, çevreyi keşif gezisi vardı. Sabah yağan yağmurdan dolayı ben erteleneceğini düşünmüştüm, ancak öğleden sonra yağmurun durması ve güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte, hep beraber keşfe çıktık. Aslında çok da  güzel oldu. Yağmur sonrası gökyüzünde oluşan gökkuşağını, yerdeki toprağın ıslanarak çamurlaşmasını, ağaç yapraklarında biriken su damlalarını daha net ve güzel bir şekilde inceleyebildik. Aslında bizim için tam anlamıyla mükemmel bir çevreyi ve doğayı keşif gezisi olmuş oldu. Tabii her an yeniden yağmur yağabilme ihtimaline karşı, mini mini çocukların mini mini ayaklarındaki çizmeler, rengarenk yağmurluklarla biz de doğaya çok güzel bir görüntü katmış olduk. Kanal kıyısından geçerken, kanalın içindeki ördekleri, onlara yem atan insanları, caddedeki trafiği, yağmur sonrası ortaya çıkan solucanları ve aklıma gelmeyen bir sürü şeyi gözlemledik. Çocuklar için çok güzel bir gündü. Tabii ki ben ve diğer anneler de epeyce keyif aldık. Artık eve dönüş vakti geldiğinde, oğlumun elinden tuttum ve evimize doğru yola çıktık. Güzel bir gün geçirip geçirmediğini, mutlu olup olmadığını sorduğumda; çok beğendiğini ve çok mutlu olduğunu söyledi. Tabi biraz hava şartlarından, yani yağmur ve  çamurdan kaynaklanan, biraz da çocukların küçük olmasından dolayı düşe-kalka ilerlemelerinden dolayı oğlumun üstü başı çamur içerisindeydi. Hem biraz sıcak suyun içerisinde keyif yapması, hem de güzelce temizlenebilmesi için küveti sıcacık suyla doldurdum ve oğlumu içine oturttum. Ne zaman bu şekilde küvette oynasa, hemen kağıttan bir gemi yapar ve onunla oynatırım. Bu oyunu çok sever. Bugün de hemen kocaman bir kağıttan gemi yaptım ve getirdim. Tam ona kağıttan gemiyi uzatırken, gömleğimin cebinde duran madeni 1 lira da suyun içerisine düştü. Kağıt gemi suyun üzerinde dururken, minicik 1 lira ise suyun dibine düştü. Tabi oğlum bakakaldı. Paranın küçük olmasına rağmen neden suyun dibinde, gemimizin kocaman görünmesine rağmen suyun üzerinde durduğunu sordu. Tam tersi olmamalı mıydı? Ben ise ona, dün yapmış olduğumuz iki renkli çay deneyimizi hatırlattım. https://berlin7586.blogspot.de/2018/03/iki-renkli-cay-deneyi.html?m=1
Bu deneymizdeki ağırlık, yoğunluk kavramlarını tekrar düşünmesini sağladım. Buradaki gemimizin büyük görünmesine karşın daha hafif olduğunu, yoğunluğunun suyun yoğunluğundan daha küçük olduğunu ve bu yüzden suyun üzerinde durabildiğini söyledim. Paranın ise küçük görünmesine rağmen, hem daha ağır, hem de yoğunluğunun suyun yoğunluğundan daha fazla olduğunu ve bu yüzden suyun dibine battığını açıkladım. O da bana, denizdeki gemilerin de yoğunluğunun, deniz suyundan küçük olup olmadığını sordu. Ben ise bu sorusundan, konuyu ne kadar iyi anladığını fark ettim ve ona "Evet" cevabını verdim. Çay deneyimizin üzerinden sadece bir gün geçtiği için, böyle bir anlatımla karşılaşınca, hiç zorlanmadan hemen anladı. Yani bu günümüz de gerçekten bol sulu, bol eğlenceli, bol gözlemli ve bol eğitici geçmiş oldu. Darısı bunu okuyanların başına.
Bugünkü aktivitemiz için kullandığımız malzemelerimiz:

- İçi ılık su dolu bir küvet
- Kağıttan gemi
- Madeni para

Hayal gücünüze göre, farklı malzemelerle de yapılabilecek çok eğlenceli bir aktivite. Tabii ki bu aktiviteyi yapmadan önce sizlere, "iki renkli çay" deneyimizi okumanızı ve çocuğunuzla birlikte yapmanızı tavsiye ederim. Gerçekten okula başlamadan bile, yoğunluk kavramını öğrenebilecekleri çok eğitici bir çalışma. İleriki okul hayatlarına ve özellikle fen bilgisi dersine bu şekilde ön bilgilerle gidip, çok başarılı bir eğitim öğretim sürecine hazırlanabilirler.






2 yorum:

  1. Benim çocuğum yok ancak yazdığınız öğretici bilgiler o kadar mükemmel ve harika bir anlatım sıcaklığınız var ki, kayıtsız kalamıyorum. :) Arada ingilizce de yazıyorsunuz. Çok hakim değilim ama onları da okuyup anlamaya gayret edeceğim. Sevgiler gönderiyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim. Hem yazı yazmayı çok sevdiğim için, hem de evde yapmış olduğumuz etkinlikleri yazıya döküp, ileride bir hatıra defteri niteliğinde, saklanabilecek yazılı anılarımızın olması için yazıp paylaşıyorum. Okuyup beğendiğiniz ve böyle güzel bir yorum yazdığınız için çok sevindim. İnşallah ileride çocuklarınızla bu deneyleri yaparsınız.

    YanıtlaSil