Malzemelerimiz:
-Bir adet plastik bardak ya da kap
-Beş adet fasülye tanesi (marketlerden hazır olarak aldığımız kuru fasülye)
-Bir miktar pamuk
-2-3 yemek kaşığı su
Şimdi geçelim deneyimizi yapmaya😊
Öncelikle plastik kabımızın taban kısmını pamukla kaplayalım. Daha sonra bu pamuğun üzerine fasülyelerimizi yerleştirelim. Fasülyelerin üzerini yine pamukla kaplayalım. Son aşama olarak da, pamuğumuzun üzerine 2-3 yemek kaşığı suyu dökelim. Hepsi bu kadar. Bundan sonra yapmamız gereken tek şey pamuğumuzu düzenli olarak ıslatmak. Aşırı su dökmek fasülyemizi çürütebilir. Az su dökmek ise büyümesini engelleyebilir. Bu yüzden pamuğumuz sürekli nemli olacak biçimde ıslatmalıyız. Bunu elimizle kontrol edebiliriz.
1. Gün: Deneyimizin başladığı ilk gündür. Yukarıda belirtmiş olduğum şekilde fasülyemizi pamuğun içerisine koyduk ve pamuğumuzu ıslattık. Bugün için herhangi bir gelişme gözlememiz mümkün değildir. Bugün sadece bekleme aşamasındayız.
2. Gün: Pamuğumuzu ıslattık ve heyecanlı bir şekilde gelişme bekliyoruz. Günün sonunda pamuğun içerisindeki fasülyeye baktığımızda minicik bir çim görebiliriz.👏
3. Gün: Sanırım sabah uyanır uyanmaz fasülyemize bakmaya gidiyoruz. Dün görmüş olduğumuz fasülyemizdeki küçük çimlenme birazcık daha büyümüş. Pamuğumuzu tekrardan nemlendiriyoruz ve beklemeye devam ediyoruz.
4. Gün: Sabah uyanıp deney fasülyemizin yanına gittiğimizde, fasulyenin üzerindeki pamuğun yükseldiğini görüyoruz. Pamuğu yavaşça yukarı kaldırdığımızda fasülyemizin filizlendiğini ve az da olsa boy attığını görüyoruz. 😊👏
Tekrardan pamuğu fasulyenin üzerine çok bastırmadan koyuyoruz ve yine üzerine biraz su dökerek nemlendiriyoruz.
5. Gün: Bugün fasülyemiz gözle görülür biçimde uzamış ve artık üst katmandaki pamuğa ihtiyacımız kalmamıştır. Alt katmandaki yani köklerinin bulunduğu tabandaki pamuğu nemlendiriyoruz. Bugün, gün içerisinde dahi fasülyemizin ciddi bir şekilde uzadığını gözlemleyebiliriz.
5. günün sabahından bir görüntü😊
6. Gün: Fasülyemiz neredeyse dünkünün iki katı uzunluğa ulaştı. Minik yaprakları çıkmaya hazırlanıyor. Yine nemlendiriyoruz ve gözleme devam ediyoruz.
7. Gün: Fasülyemizin uzunluğu yaklaşık 25-30 cm oldu. Yaprakları çıktı. Kökleri kocaman oldu, genişledi.
Deneyimizi bu şekilde sekizinci,dokuzuncu, onuncu, ... gün şeklinde devam ettirebiliriz.